Indexarea filtrelor
Indexarea filtrelor de produse
Indexarea filtrelor de produse este o setare extrem de importantă pentru magazinul tău online. De aceasta setare poate depinde in mare masura modul in care Google va indexa site-ul tau. Aceasta pentru ca:
- Spiderii Google au un număr limitat de accesari/site. Cu siguranța dorești ca aceștia sa iti acceseze cele mai importante pagini ale site-ului precum: homepage, categorii, produse (in special cele noi), blog etc. Dacă este permisă indexarea tuturor filtrelor de produs, atunci cu siguranta exista riscul ca pagini importante ale site-ului sa nu fie accesate de spiderii Google. Tocmai de aceea este recomandat sa se facă o selecție a filtrelor indexate.
- Problema si mai mare pentru spiderii Google este dacă sunt lăsate spre indexare combinațiile de filtre (sunt selectate 2 sau mai multe filtre).
Avand in vedere importanța acestor aspecte pentru optimizarea SEO a site-ului, în acest text îți voi arăta modul în care poți bloca filtrele de la a fi indexate de Google.
Pentru ce filtre permitem indexarea?
În meniul Produse -> Filtre aveți un buton de Da/Nu prin care puteti controla care filtre vor fi indexate si care nu. Filtrele de tip Pret sau cele de tip Stoc recomandam sa NU le indexati. Fiecare magazin are specificul lui însă probabil se mai pot bloca de la indexare si alte filtre. De exemplu un filtru de genul Greutate (dacă nu apare în conturile userilor) sau Colectie (care se schimba foarte des) nu ar trebui indexate.
Sfat! Vorbiți cu firma care se ocupă de SEO și stabiliti impreuna care filtre ar trebui indexate și care nu.
Cate combinatii de filtre permitem la indexare?
Deasupra tabelului cu filtre avem setarea “Blocheaza filtrele de la indexarea in motorul de cautare daca mai multe de X filtre sunt selectate”
Noi recomandăm sa se indexeze doar un singur nivel de filtrare. În cazuri foarte rare trebuie sa permitem indexarea a 2 filtre selectate.
Sfat! Vorbiți cu firma de SEO și stabiliti impreuna cate combinatii puteți permite pentru indexare.
Cum permitem/blocam indexarea filtrelor?
Aici îți voi explica cele 3 situații în care poate fi un filtru dpv al indexarii SEO. Sa luăm de exemplu filtrul “Mărime”
- Permitem indexarea lui. În tabelul cu filtre în coloana “Indexat SEO” setam “Da”. În acest caz în codul sursa a site-ului va aparea linia: <link rel="canonical" href="https://testfashionstore.avanticart.ro/pantofi/filtre/marime/35/" />. Aceasta înseamnă ca pentru Google acest tip de URL sunt canonic, si le va acccesa/indexa ca atare.
- Blocam indexarea lui prin nonindex, nofollow. În tabelul cu filtre în coloana “Indexat SEO” setam “NU”. În acest caz în codul sursa a site-ului va aparea linia: <meta name="robots" content="noindex,nofollow" /> Aceasta linie va transmite spiderilor Google ca nu trebuie sa indexeze URL-urile generate de atributul “Marime”
- Blocăm indexarea lui prin setarea unui canonical tag spre categoria produsului. Deasupra tabelului cu filtre avem setarea “Filtrele sunt blocate folosind meta robots cu valoare noindex.” Click pe link iar în pagina nou deschisa setam “Adevărat” si click “Salvare”. În acest caz în codul sursa a site-ului va aparea linia: <link rel="canonical" href="https://testfashionstore.avanticart.ro/pantofi/" />. Aceasta linie transmite către spiderii Google ca trebuie sa indexeze o alta adresa URL, și anume cea a categoriei din care face parte produsul.